Fucker

Schrijver, kunstenaar en theatermaker Nina de la Parra (1987) werd geïnterviewd door Het Parool (12-2) naar aanleiding van haar boek Make women come. Over het thema Valentijnsdag zegt ze: 'Ik merkte toen ik dit boek schreef dat veel van mijn liefdes en ervaringen zijn gecentreerd rond Valentijnsdag. Juist dat verlangen naar romantiek is vernietigend voor een rustige relatie. Valentijnsdag staat voor alles waar je je van wilt ontdoen. Maar steeds komt het weer om de hoek, en ben je toch weer teleurgesteld dat er niets is gebeurd - en dat je je hebt laten meeslepen. Ik hoop zo dat vrouwen mijn boek gaan kopen voor Valentijnsdag en het aan een vriendin of een leuke, vrouwelijke collega cadeau doen. Zodat het een keer niet om relaties draait, want Valentijnsdag is een fucker voor alle singles.' 

Valentijnsdag is spannend voor pubers, een verkapt vruchtbaarheidsfeestje als de lente al een beetje in de lucht hangt, verder is ze de geïnstitutionaliseerde, mierzoete versie van romantiek, maar toch is daar de begrijpelijke pijn van iedere single als hij niet op zijn hoede is: elke ballon in de vorm van een hart een kaakslag, elke roos een dolkstoot, elk liefdesliedje een bombardement.  
Ik verbaas me wel dat De la Parra de vernietigende werking van romantiek onderstreept. Ik associeer Valentijnsdag niet met vernietiging. Maar goed, kunnen het verlangen naar romantiek en een 'rustige' relatie niet samengaan? Zijn romantiek en spanning zelfs niet noodzakelijk voor een al dan niet rustige relatie, net zoals een goede ruzie op zijn tijd? Die rust kun je ook niet instellen zoals de thermostaat. De waarlijk rustige relatie lijkt me een kaars die langzaam uitgaat.
De la Parra's interview is doorspekt met agressieve Engelse frasen, maar frustratie is helemaal niet meer nodig - De la Parra is representatief voor een bepaald type vrouw - men kan zich gewoon hier aanmelden. De mannen die zich hebben aangemeld zullen oog hebben voor het genot van de vrouw, waar De La Parra aandacht voor vraagt, reken maar van yes, daar zal ik als koppelaarster hoogstpersoonlijk op toezien. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Macht

End of story

Keuzemenu