Viltstift


Vorige maand stond in Het Parool een artikel over Dimitri Antonissen, adjunct-hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws. In de avonduren maakt hij gedichten door nieuwsartikelen te bewerken met een zwarte viltstift: ‘Ik schrap net zolang tot er een gedicht overblijft.’ De methode heet newspaper blackout poems en is afkomstig van Austin Kleon uit Austin, Texas. Ik zie ook weleens poëzie in een krantenbericht, maar volgens Antonissen zit zelfs in ieder krantenbericht een gedicht verstopt. Terwijl hij ‘dicht’, leest hij nauwelijks, dus in feite ontstaat het door toeval. Een prachtige methode, ontdekken door zonder al te veel na te denken weg te strepen. Het deed me denken aan een ander bericht dat ik las, over de ontdekker van de vingerafdruk, de Tsjech Jan Purkinje, die vingerhoedskruid innam waardoor hij dagen aan een stuk hallucineerde, vervolgens tekeningen maakte waarin vingerafdrukken te herkennen waren. Toeval, surrealisme regeren kunst en wetenschap, het hele leven, maar soms is het onzichtbaar en de vraag blijft: waarom valt ons iets toe? Dan betreed je het terrein van de religie.

Antonissens werk lijkt qua vorm wel een geheim rapport waarbij van alles is weggestreept, zoals in een gedicht/document uit het werk van de Chileen Carlos Soto Román. Daar wordt het sinister; de zwarte viltstift als censuur, het verdoezelen of verdraaien van de waarheid.

Niet lang geleden deed ik een rijkeuring bij een arts en ik ontving een rapport. De zwarte viltstift erbij en daaruit ontstond een gedicht. Deze woorden kan ik alvast delen:

het uiterlijk is
conform de kalenderleeftijd

De vraag is of je deze poëzie persoonlijk moet opvatten, maar zo ja, lijkt dit me niet al te beledigend. Overigens, zal er soms ook genoteerd worden: 'het uiterlijk (tandeloos omaatje) is níet conform de kalenderleeftijd (40).'
Hoe dan ook, goed om te onthouden als een gezellig avondje aan het begin op scherp moet worden gesteld. ‘Hoe zie ik eruit?’ Een pauze laten vallen en dan: ‘Conform de kalenderleeftijd.’

Menselijk gevoel is een gedicht, datgene wat overblijft nadat het toeval er met de zwarte viltstift doorheen is gegaan. Soms heb je geluk.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Macht

End of story

Keuzemenu