Levenselixer

'In bed heb ik zó vaak gedacht: en ik dan?' is de titel boven het interview met zangeres Jo Sarah (Het Parool, 1 april 2022). Ze heeft een liedje gemaakt, 'Juicy', over de 'orgasmekloof'. Ze bezingt haar ideale avond, waarmee ze hoopt duidelijk te maken dat het seksuele plezier van een vrouw niet ondergeschikt moet zijn aan dat van een man. Ze is zo goed als naakt te zien, daarbij kundig gebruikmakend van sappig, tropisch fruit. Die vruchten symboliseren volgens Jo Sarah de vrouwelijke lichaamssappen. Ze is niet boos op mannen, 'veel mannen doen het niet expres, ze weten niet beter.' Te zijner tijd wil ze vrouwen voorlichten en als de tijd rijp is ook mannen bij dergelijke evenementen betrekken. 

Als je het mij vraagt, is het probleem in dezen dat er nooit onderscheid wordt gemaakt tussen seksualiteit en sensualiteit. Slechts één letter verschil, maar dat is een wereld. Erotiek hebben we, eveneens niet puur gericht op de daad, maar de doorsnee man denkt daarbij al gauw aan pikante lingerie. Sensualiteit is gericht op de zinnen, dus alles wat we tot onze beschikking hebben om de werkelijkheid mee af te tasten, in dit geval om van die werkelijkheid te genieten. Sensualiteit heeft iets subtiels, iets zachts, misschien zelfs teders, en de vrouw is simpelweg sensueler, haar hele lichaam dient bij het liefdesspel te worden betrokken. Wat echter wordt onderbelicht bij het opeisen van meer genot voor de vrouw, het kan toch ook prettig kan zijn, voor beide partijen, als de man hungry like the wolf is en de ander verscheurt? Vrouwen willen toch ook niet altijd Prince, maar soms gewoon een 'sexist pig'? Of zoals That Dog zingt in 'Gagged and Tied': 'And I don't care if you don't treat me like a lady / and i don't care just sit there and don't disobey me / don't treat me like a lady.' Het ruige werk zeg maar, al klinkt hier ook regie in door. Met andere woorden, stemming en participatie, een spel, ook dat van de liefde wordt gespeeld vanaf twee spelers, lijkt me bepalend. 

Een dag later stond in dezelfde krant dat meeuwen Amsterdam als supermarkt beschouwen. Jo Sarah zegt in 'Juicy' in feite: 'Ik ben geen supermarkt, maar natuur.' Of zoals ze in het interview zegt over de vrouwelijke lichaamssappen: 'Levenselixer.' De man is doorgaans te vergelijken met producten in uitverkoopwagentje bij de kassa (70% korting), boterhamworst, omdat de houdbaarheidsdatum die dag zal verstrijken. Reacties

Populaire posts van deze blog

Macht

End of story

Keuzemenu