Wednesday

Meer film. Het is inmiddels vrijdag, maar woensdag was The Addams Family Values op televisie, ik viel er middenin. Heel amusant, neem de scène met Morticia (een geweldige Anjelica Huston), die samen met haar echtgenoot Gomez naar het huis van Gomez' broer gaat en tegen diens vrouw zegt: 'Je hebt hem tot je slaaf gemaakt, je hebt hem onder een vreemd soort seksuele betovering. Ik respecteer dat.' Alles kan ze de vrouw vergeven, zegt ze, onder andere dat ze zijn geest heeft vernietigd, dat ze hem van hen hebben afgenomen, maar niet: 'De pasteltinten.' Op de vensterbank in mijn woonkamer staat overigens een ingelijste familiefoto van de familie met daaronder The Addams Family Family Values. Je moet het een beetje gezellig maken.

Naar mijn idee zijn Morticia en Gomez het meest romantische, want meest zuiver romantische koppel - de romantische liefde betekent de 'dood' van beide geliefden - uit de filmgeschiedenis. Hun dochter heet Wednesday, gespeeld door Christina Ricci, een intrigerende actrice die ook weer een rol heeft in de dit jaar te verschijnen serie Wednesday, geregisseerd door mijn lievelingsregisseur Tim Burton. Als ik op Wednesdays leeftijd was geweest had ik verliefd op haar kunnen worden - trouwens ook op Ricci zelf, die een jaartje jonger is dan ik. Aan het einde van de film praat ze met haar vriendje, dat haar vraagt: 'Wil je geen kinderen?' 'Nee,' antwoordt ze, zoals altijd zonder expressie in haar witbleke gezicht. 'En als je de juiste persoon zou tegenkomen, iemand die je slaaf zou willen zijn, wat zou je dan doen?' Waarop Wednesday zegt: 'I'd pity him.' 

Niettegenstaande alle emancipatie zal in tegenstelling tot de vrouw van de man die zich aanbiedt, die in gebruik wil worden genomen, niet zo snel gebruik worden gemaakt - afgezien van gebruik om niet te zeggen misbruik in diverse gradaties. Mensen nemen misbruik voor lief, als er maar het idee of de schijn ervan is dat er van hen gehouden wordt, en zelfs dat is niet eens noodzakelijk, als ze maar niet alleen hoeven te zijn. Zomaar een gedachte om het weekend mee in te gaan.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Macht

End of story

Keuzemenu