Weggeven


Vanmiddag vond ik toevallig in de sympathieke Leeszaal Vreewijk, waar ze boeken weggeven, een exemplaar van de roman Huwelijksleven (1929) van David Vogel (1891-1944), die het thema van gisteren behandelt namelijk de man als slaaf in de liefde. Vogel kwam uit Galicië, gelegen in het huidige Oekraïne, en hoewel hij in Europa woonde, schreef hij in het Hebreeuws. Huwelijksleven speelt zich af in het Wenen van na de Eerste Wereldoorlog, oorlogsinvaliden bepalen het straatbeeld, en verder wordt deze wereld bevolkt door hospita’s, obers, fräuleins, conciërges, intellectuelen, hoteldirecteurs, filosofen en baronessen. Het Derde Rijk, daar wordt altijd op gewezen als het gaat om dit boek, lijkt erin te worden geprofeteerd. Het verhaal is in feite een omgekeerde en perversere versie van Sixty Shades of Grey, waarbij de man de vernederingen incasseert. 

Hoofdpersoon is de nerveuze Rudolf Gurdweill, een beginnende, joodse schrijver, die zich laat domineren door een barones met wie hij op een onbewaakt ogenblik is getrouwd. Gurdweill hoeft maar één ding te doen om zijn leven te redden: naar de hand te reiken van een meisje genaamd Lotte, dat ziekelijk verliefd op hem is, en met haar naar Italië gaan. In plaats daarvan blijft hij in Wenen ronddolen onder de knoet van de barones, belachelijk gemaakt door haar escapades met diverse heren. Vogel creëert een sfeer van doem in het Wenen van voor de oorlog met zijn koffiehuizen, trams, stegen en paard en wagens. In 1944 werd deze schrijver, een van de grootste die Europa heeft gekend, in Auschwitz vermoord.

Aangezien ik het boek dubbel heb, geef ik het graag weg. Het enige wat een geïnteresseerde daarvoor hoeft te doen is de volgende zin aan te vullen: Ik zou mezelf dolgraag volledig weggeven als... De meest treffende inzending krijgt het toegestuurd, de zin wordt gepubliceerd, desnoods anoniem, en in overleg met een foto van de inzender erbij.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Macht

End of story

Keuzemenu