Waanzin

30 april jl. was het 400 jaar geleden dat in Rotterdam het bekende beeld van Erasmus werd geplaatst op de toenmalige Grote Markt, bij de huidige Markthal. Hij heeft een groot boek in zijn handen en de Rotterdammers zeggen dus dat hij al 400 jaar hetzelfde boek leest. In 1940 overleefde het beeld het bombardement en werd het begraven op de binnenplaats van Museum Boijmans van Beuningen. Na de bevrijding stond Erasmus op de Coolsingel, maar vanwege de aanleg van de metro verhuisde hij via het Boijmans naar zijn huidige plek op het pleintje voor de Laurenskerk. 

Erasmus dateerde zijn Lof der Zotheid op 9 juni, mijn geboortedag, en nu ontdekte ik dat zijn Nachleben in de stad op de geboortedag van mijn moeder begon. Er wordt gezegd dat hij elke twaalfde klokslag van twaalf uur hij een bladzijde van het boek omslaat, onduidelijk welk boek het is. Ik beschouw hem als een leraar. Strijder tegen onredelijkheid en intolerantie, maar pleitbezorger van een goddelijke waanzin, de ware vrijheid. Altijd als ik de Erasmusbrug overga, spreekt hij tegen me, het is een plek waar ik dankzij hem zoveel heb gezien, beleefd en gehoord. Benieuwd wat hij me vanavond te vertellen heeft.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Macht

End of story

Keuzemenu