Zeldzaam

Gisteravond in Bibelot in Dordrecht voor de show van Hang Youth. Het Energiehuis is leuk, maar elke keer als ik er ben, herinner ik me de oude Bibelot in het centrum, net als Paradiso een voormalige kerk, waar we eens backstage bij The Travoltas verzeild raakten. Zo'n kerk geeft toch even een andere energie aan de rock&roll. Hoe dan ook, aangenaam verrast door het voorprogramma, een groep rappers met een voorman in ontbloot bovenlijf en een roze bivakmuts. Het bleek om Zeldzaam te gaan, met geestige lyrics voor zover ik kon horen. En zie de clip hieronder, lang geleden dat ik door rap werd ontroerd: '1-2-3, nobody like me, 4-5-6, dress to impress, 7-8-9, waar is je chain gebleven? 10-11-12, maanden in een jaar.' Poëzie is eenvoudig.

Over ontroering gesproken, in een eerdere blog schreef ik al over Hang Youth en zette kanttekeningen bij uitlatingen van de zanger. Inmiddels wat meer beluisterd. De maatschappijkritiek komt me over als al te eendimensionaal, te populistisch, het is me misschien ook te soft en niet geestig genoeg. Maar toch, er is de energie, de interactie met het publiek was heel vermakelijk, en er was opeens...ontroering, bij het nummer 'Alles moet beter', wat me ook lang niet is overkomen bij punk:

Omaima werkt zich dood in de bouw
Wesley in de zorg
Els bezorgt eten
En die heb het niet veel breder
En deze is voor Destiny
Deze is voor Jason
We zijn jullie niet vergeten


Volgens mij hart en ziel van punk, hiphop, alle muziek van outsiders, misfits: vermalen worden of geen aansluiting vinden in wat de maatschappij wordt genoemd, lost on da sea, maar we zitten in hetzelfde schuitje en dan te horen dat we niet worden vergeten biedt troost. Christelijk in feite, maar ook niet-gelovigen hebben behoefte aan troost voor het lijden op deze aarde, al dan niet aangedaan door maatschappij en politiek. In wezen komen beide overtuigingen aangaande dit punt zelfs op hetzelfde neer. Het essentiële verschil zit hem natuurlijk in moment en wijze van terugbetaling.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Macht

End of story

Duister